Prehľad toxických potravín, ktoré nesmie jesť pes

Prehľad toxických potravín, ktoré nesmie jesť pes

Psy sú známe svojou schopnosťou vyžobrať a zjesť takmer všetko, ale ako zodpovedný majiteľ je dôležité vedieť, ktoré potraviny môžu byť pre vášho psa škodlivé alebo dokonca toxické. Tu je prehľad bežných potravín, ktoré by ste mali držať mimo dosahu vášho chlpatého priateľa.

Čokoláda

Čokoláda obsahuje teobromín, ktorý je pre psy toxický. Čím je čokoláda tmavšia, tým je nebezpečnejšia.

Príznaky: otravy zahŕňajú zvracanie, hnačku, nepokoj, zrýchlené dýchanie, svalové kŕče a nepravidelný srdcový tep.

Hrozno a hrozienka

Hrozno a hrozienka môžu u psov spôsobiť zlyhanie obličiek.

Príznaky: zvracanie, hnačku a letargiu.

Avokádo

Persín v avokáde môže u psov spôsobiť zvracanie a hnačku.

Orechy, najmä makadamové orechy

Tieto orechy môžu spôsobiť tras, hypertermiu a zápal pankreasu. Príznaky otravy zahŕňajú zvracanie, tras a zvýšenú telesnú teplotu.

Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak môžu poškodiť červené krvinky psov a viesť k anémii. Príznaky sa môžu objaviť o niekoľko dní a zahŕňajú zvracanie, hnačku a letargiu.

Prečítajte si:

Užitočný ježko v záhrade. S čím vám pomôže?

Alkohol

Aj malé množstvo alkoholu môže byť pre psy nebezpečné, spôsobujúc zvracanie, hnačku, ťažkosti s dýchaním, tras, abnormálnu kyslosť krvi, kómu alebo smrť.

Xylitol

Toto umelé sladidlo, bežne nachádzajúce sa v žuvačkách a cukríkoch bez cukru, môže u psov spôsobiť uvoľňovanie inzulínu, čo vedie k hypoglykémii (nízkej hladine cukru v krvi). Príznaky zahŕňajú zvracanie, stratu koordinácie a záchvaty.

Kvalitné krmivo pre psa

Varené kosti

Varené kosti sa môžu rozštiepiť a spôsobiť zablokovanie alebo roztrhnutie tráviaceho systému psa. Príznaky zahŕňajú zvracanie, hnačku a bolesti brucha.

Surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso, vajcia alebo kosti

Môžu obsahovať baktérie ako salmonela alebo E. coli, ktoré môžu u psov spôsobiť otravu jedlom. Príznaky zahŕňajú zvracanie, hnačku a letargiu.

Potraviny s vysokým obsahom tuku

Vyprážané jedlá a iné potraviny s vysokým obsahom tuku môžu spôsobiť zápal pankreasu. Príznaky zahŕňajú zvracanie, bolesť brucha a stratu chuti do jedla.

Kofeín

Kofeín je pre psy toxický a môže spôsobiť príznaky ako nepokoj, zrýchlené dýchanie, svalový tras a búšenie srdca.

Ľudské lieky

Mnohé lieky, ktoré sú pre ľudí bezpečné, môžu byť pre psy toxické. Príznaky závisia od konkrétneho lieku a môžu zahŕňať zvracanie, hnačku, ťažkosti s dýchaním a tras.

Čo pes nesmie jesť

Hurmikaki, broskyne a slivky

Semená alebo kôstky týchto plodov môžu spôsobiť zablokovanie tráviaceho systému psa. Príznaky zahŕňajú zvracanie a hnačku.

Čo robiť, keď pes zje niečo toxické?

Ak máte podozrenie, že váš pes zjedol niečo toxické, okamžite kontaktujte veterinára. Je dôležité tieto a všetky ostatné toxické potraviny držať mimo dosahu psov.

Ako kŕmiť psa vyváženou stravou?

Zabezpečenie vyváženej a výživnej stravy je kľúčové pre zdravie vášho psa. Poraďte sa s veterinárom alebo odborníkom na výživu domácich zvierat, aby ste určili najlepšiu stravu pre vášho psa. Dbajte na to, aby ste svojmu psovi nikdy nedávali varené kosti, pretože môžu spôsobiť zablokovanie alebo roztrhnutie tráviaceho systému.

Zdravé pochúťky pre psa

Bezpečné potraviny pre sa sú bežne dostupné v obchodoch pre zvieratá, odporúčame napr. prémiové krmivo pre psov. Vždy sa poraďte s odborníkom, aby ste vybrali správny pomer živín a kalórií pre potreby vášho psa.