Mulčovanie v záhrade. Aké sú jeho výhody?

Mulčovanie v záhrade. Aké sú jeho výhody?

Skúsený záhradkár asi pozná pojem mulčovanie. Aj keď mulčovanie považujú niektorí ľudia za novinku, je to prastarý postup, ktorý je pre záhrady prirodzený. Čo je vlastne mulčovanie a aké sú jeho výhody?

Čo je mulčovanie


Mulčovanie, inak nazývané aj nastieľanie pôdy je proces, pri ktorom sa pôda pokrýva organickým materiálom ako je napríklad slama, seno, lístie, kôra listnatých drevín a pod.

Prečo je mulčovanie pre pôdu prirodzené? Ak sa rozhliadnete v prírode, zistíte, že žiadna zem v podstate nie je „holá“. Všade niečo rastie, prípadne je zem pokrytá vrstvou ihličia, sena alebo lístia. Vďaka tomu sa pôda nadmerne nevysušuje, nevzniká na nej „škrupina“, ktorá bráni vsakovaniu vody.


Prečítajte si: Máj v záhrade. Čo by ste mali urobiť?

Prečo sa oplatí mulčovať

Podobne je to aj vo vašej záhrade. Ak je zem holá, rýchlo sa vysušuje. Mulč je navyše prirodzené hnojivo, ktoré pôdu nielen chráni, ale jej aj poskytuje potrebné živiny. Aké sú teda hlavné výhody mulčovania?

  • Chráni pôdu pred vysušovaním, nie je teda potrebné ju tak často zavlažovať.
  • Mulč je prirodzeným hnojivom, jeho rozkladom vzniká humus, ktorý hnojí napríklad trávnik.
  • Mulč vytvára mikroklímu, ktorá je pre korienky rastlín ideálnym prostredím.
  • Bráni nadmernému rastu burín.
  • Chráni pôdu aj pred prívalovými dažďami.

Na mulčovanie trávy vám určite postačí aj vaša klasická záhradná kosačka. Mulčovať však môžete napríklad aj štiepkou z listnatých stromov. Ak teda máte na pozemku nechcené dreviny, ktoré potrebujete odstrániť a zlikvidovať, ideálne vám môžu poslúžiť aj ako mulč do záhrady. Mulčovanie drevín s bežnou kosačkou nezvládnete.

Na vyčistenie pozemku od náletových a nechcených drevín a ich následné pomulčovanie, budete potrebovať výkonný stroj ako sú napríklad stroje Green Climber. Nemusíte si takýto stroj hneď kupovať. Existuje tiež možnosť využiť služby čistenia pozemkov a mulčovania. Vďaka tomu sa nielenže zbavíte náletov, ale získate aj cenný mulč, ktorý môžete vo svojej záhrade perfektne využiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *